2,517,340 Kredit SM
Naik taraf

Bantuan

nasihat

Kewangan


Apakah insentif didapati untuk mengekalkan baki sihat?
Kelab tidak boleh membeli pemain-pemain apabila baki kelab mereka berhutang.

Jika saya hutang saya akan menerima rangsangan tunai musim pertengahan?
Tidak semestinya, tetapi Chairman akan sentiasa melabur wang tunai untuk memastikan bahawa kelab anda 'bersih bernilai' (tunai dan nilai pemain) tidak pernah kurang daripada 50% daripada purata kelab dalam liga anda.

Bagaimana saya boleh membebaskan kelab saya daripada hutang?
Dengan menjual pemain-pemain. Pengerusi kelab akan sentiasa melakukan penstrukturan ke atas hutang kelab-kelab anda untuk memastikan yang ianya tidak melebihi jumlah keseluruhan nilai pemain-pemain anda, dengan itu anda akan sentiasa ada pemain-pemain yang boleh dijual bagi membebaskan kelab anda daripada bebanan hutang.

Adakah kelab saya ditadbirkan kalau mempunyai hutang?
Kalau kelab mempunyai hutang, maka ia tidak akan dipaksa ditadbirkan atau dipaksa mengisytihakan muflis.

Jika saya berhutang, adakah saya dapat menerima bantuan?
Jika kelab anda berhutang, anda perlu mengkaji semula kewangan kelab anda dan membuat perubahan yang perlu dalam usaha mengurangkan hutang anda.

Bilakah baki wang saya akan mengubah semasa pemindahan pemain?
Baki wang anda tidak akan mengubah sehingga pemindahan pemain tersebut dilakukan.

Jika saya membuat beberapa tawaran pemindahan yang mana ianya melebihi dari baki saya?
Baki anda tidak akan di ubah sehinggalah rundingan selesai dan bersih,jadi jika anda telah membut rundingan melebihi baki anda ianya akan membenarkan kemudian beberapa rundingan lain akan gagal apabila ianya di proses.

Bolehkah saya melakukan tawaran pemindahan melebihi bajet?
Tidak.

Adakah nilai pemain yang terlibat didalam sesuatu pertukaran memberi kesan kepada kewangan kelab?
Jika sesebuah kelab menjual atau membeli pemain tanpa melibatkan wang maka ia tidak akan memberi sebarang kesan kepada kewangan kelab anda.

Bilakah saya menerima hadiah wang?
Pada akhir setiap musim anda akan menerima hadiah wang daripada SMFA berdasarkan kedudukan liga akhir anda. Anda boleh pun menerima hadiah wang semasa musim kalau anda telah menang salah satu pertandingan domestik atau piala SMFA.

Bagaimanakah saya meningkatkan pendapatan kelab dan bukan menjual pemain-pemain?
Lebih baik kelabnya dalam prestasi liga dan piala maka anda akan mendapat tambahan wang daripada penerimaan masuk dan barangan sebab peminat lebih berkemungkinan menyokong anda.

Bagaimana untuk meningkatkan wang kelab TV saya?
Kira-kira 50% daripada pendapatan liga pada musim yang dijana daripada wang TV. Ia dibahagikan sama rata antara semua kelab dalam liga, besar dan kecil dan tanpa mengira kejayaan mereka dan oleh itu ia tidak boleh dinaikkan.

Bagaimana saya boleh membayar gaji pemain saya?
Setiap menghidupkan kelab anda akan dikehendaki untuk membayar gaji pemain anda tidak kira jika anda mempunyai satu perlawanan atau tidak dan ini dilakukan secara automatik oleh Pengerusi anda.